skip to Main Content

Què li passa a l’atenció primària?

Des de Sant Just en Comú creiem que la salut és present en totes les polítiques, quan parlem de les diferents crisis; l’emergència climàtica, la crisi social, la crisi econòmica, cal també entendre-les des de l’afectació que tenen en la nostra salut i la de la nostra comunitat.

És, precisament, una d’aquestes crisis, la de la pandèmia de la Covid-19, que ha posat de manifest les conseqüències de deixar d’invertir, privatitzar i retallar despesa en sanitat pública: una precarietat i una falta de recursos del sistema sanitari. Sobretot en l’atenció primària i comunitària, la que creiem més important, la més propera al ciutadà, la que permet actuar de forma preventiva i educativa, la que està centrada en les persones. I aquesta ha tingut una conseqüència clara: l’augment de les desigualtats en matèria de salut.

A Catalunya, un 25 % del pressupost destinat a la sanitat va a parar a entitats privades, i tenim les pitjors xifres en llistes d’espera de tot l’Estat. Estem molt per sota de la mitjana europea respecte a inversió en sanitat, quant a nombre d’infermeres, en nombre de llits, en nombre de llits d’UCI. Hem perdut més de 2000 treballadores i més de 1000 llits per les retallades aplicades des de 2010.

El cas de Sant Just no ha estat una excepció, durant la pandèmia hem vist com la falta de recursos ha generat un estrès en la nostra Àrea Bàsica de Salut, on les persones professionals han hagut de fer un sobreesforç per atendre’ns de manera efectiva durant aquests moments durs i una ciutadania que s’ha hagut d’armar de paciència i ha vist impotent com tot s’allarga més del necessari.

És cert que de mica en mica s’han anat recuperant professionals i alguns serveis, així com apareixent-ne d’altres, però ens cal reclamar coses tan bàsiques com poder recuperar un servei de ginecologia que doni servei a les dones del municipi i no s’hagin de desplaçar a Cornellà. Ens alegrem de les noves intervencions comunitàries d’atenció psicològica grupal, però ens cal més i millor atenció en salut mental. I ens cal, d’una vegada per totes que aquest Govern de la Generalitat faci la feina i que la nostra ABS s’ampliï de forma definitiva per a donar cobertura a la població creixent de Sant Just.

Des del govern municipal seguirem exigint el que creiem just i digne per a la nostra població. Perquè volem un sistema de Salut públic, universal, de qualitat, integral solidari i equitatiu.

Back To Top