skip to Main Content

Incendis

Aquest estiu, amb les successives onades de calor, els incendis i la sequera ha quedat clar que el canvi climàtic és una realitat, ara ja pràcticament innegable sigui quina sigui la ideologia, i no només això, sinó que l’acceleració dels successos fruits canvi climàtic és més gran i es fa més evident dia a dia: temperatures extremes, desaparició de biodiversitat, el desglaç, la pujada del nivell del mar, desertització, fenòmens meteorològics extrems i l’elevat risc d’incendi.

Avui dia a Catalunya la quantitat d’hectàrees cremades ja ha sobrepassat l’any anterior, el que suposa una catàstrofe en termes mediambientals. Una de les conseqüències més visibles dels incendis forestals és la destrucció de l’ecosistema i del paisatge. Produeixen greus danys ambientals per la destrucció de la coberta forestal, la mort i fugida d’animals, la pèrdua del sòl fèrtil, la desaparició d’ecosistemes, augment en les emissions de CO₂ a l’atmosfera i desertificació, ajudant a accelerar el canvi climàtic.

Les causes dels incendis són diverses; la mateixa incidència del canvi climàtic, la intencionalitat i la negligència a l’inici dels focs, molts cops provocant grans incendis forestals difícils d’extingir, i el despoblament rural, reduint els cultius i el pasturatge, augmentant l’abandonament de la massa forestal.

Per tant, evitar els incendis forestals ha de ser una prioritat per a les administracions públiques per impedir la desaparició de la fauna, la flora i desaccelerar el canvi climàtic. I, quines coses es poden fer?

Crear un mosaic  agroforestal: experts recomanen que el disseny dels boscos responguin a la diversificació del paisatge alternant zones de diferents espècies d’arbres, arbustos i territori agrícola per a tractar de generar millors condicions en els nostres boscos quan hi hagin incendis forestals. L’administració ha d’incentivar la ramaderia extensiva i la recuperació agrícola per a fomentar, d’una banda, la conservació dels boscos alhora que es promou la producció de productes de quilòmetre 0. A Sant Just estem treballant en aquesta direcció.

També cal un millor lideratge des de la Generalitat, que la lluita contra incendis no estigui basada només en la millora dels serveis d’extinció. Calen fer prevenció activa: dissenyar plans de restauració i recuperació de la superfície forestal, una ordenació forestal més oberta, disminuint la càrrega de foc i la continuïtat incontrolada de les masses forestals i establir programes de sensibilització en l’ús del foc a les activitats agrícoles. Cal que les administracions deixem de veure totes aquestes accions com una despesa, sinó com una inversió en vida.

Back To Top