skip to Main Content

Canvis i consens en la gestió de residus

Els municipis catalans entomem el repte d’assolir uns índex de recollida selectiva del 60% el 2020 i el 70% el 2030. Sant Just avui té un 51% i cada punt de millora és un esforç que es topa amb un sostre de vidre que no podem superar.

El sistema actual ens ha permès implantar la recollida selectiva des dels anys 90 però no permet assolir els nivells necessaris a futur. Cal canviar, de manera tranquil.la i racional, i cal fer-ho amb el màxim consens entre les forces polítiques i la ciutadania.

Movem Sant Just proposa prendre com a base pel consens la declaració aprovada per unanimitat dels grups polítics de l’Àrea Metropolitana sobre el futur de la recollida selectiva.

  • El sistema ha de fomentar la recollida selectiva: cal que posi traves a aquelles persones que no volen reciclar. Ha de ser eficaç des del primer moment i avalat per estudis tècnics
  • Cal centrar-se molt especialment en la fracció orgànica: suposa entre un 40 i un 50% dels quilos recollits al contenidor gris.
  • Cal individualitzar la recollida: els contenidors oberts aporten impunitat a l’incivisme. La superació de l’anonimat és també clau per establir incentius a les persones que reciclin correctament
  • Cal trobar solucions òptimes per les diferents realitats de Sant Just, adaptades a zones de densitats diferents i realitats diverses
  • Cal que incentivi la reducció dels residus per habitant
  • Que sigui eficient: costos ajustats i resultats òptims

Quins sistemes actualment ho permeten?

  • Sistemes de recollida porta a porta: de 2 fraccions (orgànica i rebuig) o de totes(5), amb solucions netes, ordenades i integrades a l’espai públic.
  • Sistemes de contenidors tancats amb accés amb targeta identificativa a rebuig i orgànica. D’aplicació recent al País Basc, identifica les persones usuàries i limita l’accés al contenidor de rebuig i premia l’accés a orgànica.

Movem Sant Just considera imprescindible abordar aquesta qüestió abans d’acabar el mandat i fem una crida al consens polític i el debat ciutadà. El compromís amb el medi ambient es demostra caminant, i sabem que és un compromís extensament compartit.

Back To Top