skip to Main Content

Defensem-nos

 El feminisme ha protagonitzat les mobilitzacions socials més importants dels darrers anys a escala global. La massiva vaga feminista amb epicentre a l’estat espanyol, les mobilitzacions de diversos sectors a Polònia en contra de les propostes legislatives contra l’avortament, el “Ni una menos” i La Marea Verde a Argentina, o el “Me too” als EUA, són només alguns exemples de la potència dels feminismes per a defensar drets i mobilitzar de maneres àmplies i col·lectives.

En paral·lel, aquestes darreres mobilitzacions han situat el feminisme en el focus dels fonamentalismes antigènere a escala global. Al centre d’aquesta agenda antifeminista de l’extrema dreta mundial se situen els drets sexuals i reproductius. Aquests grups i partits polítics intenten, a través de diverses estratègies, erradicar els drets de les dones i persones LGTBI, imposant la seva moralitat i creences amb l’objectiu de mantenir el sistema heteropatriarcal i neoliberal austericida. Aquests atacs són un dels seus objectius estratègics sumats a d’altres com el racisme, la criminalització de la pobresa i la captura de l’espai de la societat civil. L’avortament, l’educació afectivosexual, l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere, i característiques sexuals, el matrimoni igualitari, són part dels drets sexuals i reproductius que més ataquen, englobant-los en el que ells anomenen la “ideologia de gènere”. El neoliberalisme en la seva fase més extrema manté com a estratègies retornar les dones a la llar, imposar el mandat del binarisme de gènere, així com la imposició d’un únic model de família heterosexual.

En un context marcat per la postpandèmia, és més important que mai que els ajuntaments promoguin els drets sexuals i reproductius de les dones i persones LGTBI, destinant mitjans i recursos. L’actual marc polític i normatiu avala, promou i orienta les competències del món local en les polítiques d’igualtat de gènere, de salut o de joventut. Des de Sant Just en Comú creiem que el paper del món local és primordial per a promoure societats més igualitàries, respectuoses i justes i, per la seva proximitat amb la ciutadania, els ens locals se situen en un lloc privilegiat en la promoció dels drets sexuals i reproductius de les persones.

Back To Top