skip to Main Content

COMUNICAT DE MOVEM SANT JUST EN RELACIÓ AMB L’EMPRESONAMENT DEL VICEPRESIDENT I 7 CONSELLERS I CONSELLERES DEL GOVERN DE CATALUNYA

El dijous 2 de novembre de 2017 l’Audiència Nacional va ordenar l’ingrés a presó pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics del vicepresident Oriol Junqueras, dels consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Mundó i Santi Vila, aquest darrer en presó sota fiançament i les conselleres Meritxell Borràs i Dolors Bassa i s’ha dictat ordre internacional de detenció per al President Carles Puigdemont, els consellers Antoni Comín i Lluís Puig i les conselleres Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Encara que estiguin empresonats en aplicació de l’article 155 de la Constitució, ells i elles formen el legítim govern català escollit a les urnes. A més el Tribunal Suprem ha resolt sotmetre a vigilància policial a la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els altres 5 membres de la mesa fins a una nova declaració el pròxim 9 de novembre.

Estem davant d’un despropòsit jurídic. La decisió de la jutgessa Lamela de l’Audiència Nacional  ens allunya de la solució del conflicte que avui es viu a Catalunya i se suma a la diversitat d’errors polítics comesos fins al moment.

Aquesta és una decisió que destil·la esperit de revenja i persegueix com a objectiu humiliar les institucions catalanes i els seus i les seves legítimes representants.

Aquest, és sens dubte el pitjor atac que ha rebut l’autogovern català en democràcia, però no és només un atac contra les institucions catalanes, sinó un atac contra els fonaments democràtics de l’Estat Espanyol. Aquells que avui afirmen defensar la Constitució són els que l’estan debilitant, posant en risc la separació de poders.

Conscients de la gravetat del moment que estem vivint, manifestem:

  1. La nostra consternació per una decisió que considerem injusta i que ens allunya de la solució del conflicte que avui vivim a Catalunya.
  2. El nostre rebuig als empresonaments i el ferm compromís en la defensa de les institucions catalanes i dels seus legítims representants.
  3. L’exigència al govern de Mariano Rajoy que faci els passos necessaris per aturar aquesta espiral repressiva.
  4. El rebuig a la decisió del Consell de Ministres del Govern espanyol d’aplicar l’article 155 i la restitució immediata del Govern de la Generalitat escollit democràticament.
  5. L’exigència de l’immediat alliberament del vicepresident del govern de Catalunya i dels consellers i conselleres empresonats així com dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez i d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart.
  6. El rebuig a la utilització de la via judicial, que ens allunya de la solució del conflicte que avui vivim a Catalunya. Només hi ha una via possible, la de la política, el diàleg i la democràcia.
  7. La preservació de la cohesió social, la convivència i la pluralitat del poble de Catalunya
  8. La solidaritat amb familiars, amigues i amics de les persones injustament empresonades.

Davant la deriva autoritària de l’Estat Espanyol, fem una crida a la ciutadania, forces polítiques, entitats, sindicats i ajuntament amb la defensa dels valors democràtics, per a recuperar l’autogovern, oposar-nos a l’autoritarisme de Mariano Rajoy i el Partit Popular, oposar-nos a la instrumentalització de la justícia i a l’atac a les institucions catalanes. Una crida a la unitat, a esdevenir un veritable front comú en defensa de les nostres institucions, el nostre autogovern i exigir sense fissures l’alliberament de les persones de la presó, l’amnistia, i aturar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Back To Top